INFORMATION
About
Contact

fR    Frankston (Re)United

PROJECT DATA
TYPE PUBLIC SPACE, URBAN DESIGN, TRANSPORT, LANDSCAPE
LOCATION FRANKSTON, VICTORIA, AUSTRALIA
CLIENT OFFICE OF THE VICTORIAN GOVERNMENT ARCHITECT (OVGA)
DEPT. OF ECONOMIC DEVELOPMENT, JOBS, TRANSPORT AND RESOURCES (DEDJTR)
DATE 2017
WITH SCOTT CARVER ARCHITECTS
SCOTT CARVER LANDSCAPE ARCHITECTS
  BOLLINGER+GROHMANN
ATELIER 10
TEAM DAVE PIGRAM
IAIN MAXWELL
OLIVER BENNETT
IMAGES DOUG&WOLF
AWARDS RUNNER UP
NATIONAL DESIGN COMPETITION






Waiting Room
The careful design of everyday moments allows the elevation of lived-experiences that define place and collectively shape the identity of the city.

Frankston (Re)United

Frankston, Victoria, Au


fR



An iconic new train station as the catalyst in the reunification of Frankston’s two halves. 



Frankston (Re)United posits the new train station as the catalyst and crucial first step in the long term reclamation of the urban void created by the current rail infrastructure that currently slices the city of Frankston in two.

The scheme sought the reunification of the city through the addition of a chain of new, diverse and positive public spaces, with enhanced pedestrian connections flanked by an iconic, efficient train station. The sweeping timber roof serves as a powerful symbol of the wider city and a primary driver of the city’s future ambitions and prosperity.

Frankston (Re)United was runner-up in the 2017 Frankston Station Design Competition jointly conducted by the Office of the Victorian Government Architect (OVGA) and the Department of Economic Development, Jobs, Transport and Resources (DEDJTR).
Entrance
The undulating timber roof of the new station rises to form a great arch and covered entry hall that aligns with the historic ‘station street’.

Dynamic Public Space 
The once divided two sides of the city are reconnected and their relationship strengthened via the introduction of a terraced public spaces and equal-access routes that bring the activity of the station and civic life together

The exisiting underpass is widened, made more accessible and enhanced with a custom illuminated artwork.

Active public spaces are strategically located adjacent to the underpass to provide passive surveilance while being energised by the constant foot-traffic of those passing by.